Az egyik legnépszerűbb és legkönnyebben termeszthető dísznövény a sokvirágú jázmin, amely bőséggel nyíló virágairól kapta nevét. Tavasszal és kora nyáron jellegzetesen édes illatú, fehér, csillag alakú virágok lepik el. Alakja és formája a kúszó cserjéhez hasonlít, Afrika, Ázsia és Amerika trópusi vidékeiről származik. Kertbe való kiültetésénél magassága elérheti a 6 métert, viszont ha cserépbe ültetjük csak 1 méterre nő meg. Hajtásai hosszúak és részben kúszók, csavarodva, kapaszkodni is képesek, ami egy támasztékkal könnyen irányítható. Levélzete 5-7 kicsúcsosodó levélkéből áll, színük haragoszöld, szélük gyakran hullámos. Virágai aprók, de nagyméretű fürtökben csoportosulnak. Színük fehér, kissé rózsaszín, de ritkán vöröses árnyalatban is láthatók. Illatuk rendkívül erős, fejfájást és migrént is okozhat. Bár a jázmin egy igen kecses, könnyed, törékeny virágnak tűnik, mégis egy igen erőteljes kúszónövény. A jázmin virágát már az ókorban is használták krémekhez, fürdővízhez és más illatszerek elkészítéshez.

Kála télen-nyáron - Kertlap Kertészeti Magazin & Kertészeti Tanfolyamok

  • Magyar elektromos autó
  • Penny Pontok Beváltása 2019: Penny Pontok Beváltása 2013 Relatif
  • Kála (Zanterdenschia) ápolása, igényei - Virágbarát
  • Kála kiültetése | Hobbikert Magazin
  • Lehet-e tavasszal ültetni a virághagymákat? - Bálint gazda kertje | Bálint gazda kertje
  • A cserepes, illetve a melegebb hónapokra a kertbe kiültetett kála már megcsúnyult virágaitól érdemes megszabadulnunk. De miért is? | Plants, Garden, Vegetables
  • Így lesz sok virág a kálán | Balkonada
  • Jácinthagyma kiültetése mikor? (2764658. kérdés)
  • Renault master 2.3 dci motorolaj mennyiség 2010
  • Női önvédelmi eszközök fogalma
  • Gluténmentes Boci Süti

Az avokádó csíráztatása, ültetése, gondozása - Útmutató - CityGreen.hu

Amit most vettél, azzal nagyon egyszerű a helyzet: megnézed a csomagolást, ott a kevésbé iskolázottak kedvéért szép színes ábrákkal is le van rajzolva, hogy mit és hogyan kell. A régiekkel az a baj, hogy nem ültetted szét őket, nem tápoldatoztad, meg valószínűleg nem is teleltetted. Ezeket késő ősszel be kell hajítani úgy cserepestől valami hideg, de fagymentes helyre, és februárig elfelejteni. Ha így csináltad, akkor most szedd őket szét, egy 16-os cserépbe mehet 2-3 rendesebb rizóma meg a hozzájuk nőtt kicsik. Veszel nekik valami rendesebb általános virágföldet, mondjuk, Florascát. De legalábbis nem a legolcsóbb akciósat. Ültetés után kevés víz csak a föld tetejére, hogy ne boruljon ki olyan könnyen, aztán vissza a hidegre. Áprilisban mehetnek ki a szabadba védett helyre. Ha jól teleltetted, akkor addig nem is hajtottak ki. Májustól havonta egyszer tápoldatozd. Az első évben ezek a legyengült vackok teljesen biztosan nem virágoznak, de a második évtől remélhetőleg igen. (Szétültetni minden évben kell őket - legalábbis, ha jól bánsz velük és nagyon nőnek. )

Lehet-e tavasszal ültetni a virághagymákat? - Bálint gazda kertje | Bálint gazda kertje

Szinte nincs, aki ne ismerné a fehér kálát, a menyasszonyi csokrok egyik leggyakoribb virágát. A festői szépségű, egzotikus megjelenésű fehér kála (tudományos nevén Zantedeschia aethiopica) rendkívül mutatós dísznövény, amelynek sárga torzsavirágzatát egyetlen nagy, fehér, tölcsér alakú murvalevél öleli körül. Dús lombját fényes, sötétzöld, nagy méretű levelek alkotják. Afrika trópusi éghajlatú nyugati, mocsaras, vízpari vidékeiről származik, ahol örökzöld növény; a XIX. században került át Európába. Vágott virágként a virágkötők egyik nagy kedvence: előszeretettel használják fel esküvői és más vegyes alkalmi csokrok, virágdekorációk, asztali díszek elkészítéséhez. Rizómás növény, amely a nálunk melegebb éghajlatú országokban örökzöld; hazánkban azonban fagyérzékenysége miatt a legtöbben cserepes szobanövényként tartják. Ahogy említettük, a kála elegáns fehér virága tulajdonképpen murvalevél (a virágzatot védő fellevél), amely lepelszerűen veszi körül a sárga torzsavirágzatot. Bár a kála esetében a hófehér murvalevelű változat a legismertebb, léteznek sárga, narancssárga, rózsaszín, zöld, de még feketébe hajló sötétlila színű hibridek is.

Éjszakai Felnőtt Pelenka, 2024