Henrik Irén operatőrrel, Dargay Attila özvegyével a magyar animáció két gyöngyszeméről, a Lúdas Matyiról és a Vukról beszélgettünk. – Férj és feleségként együtt dolgoztak a magyar animáció legnépszerűbb filmjein. Az első egész estés alkotásuk a Lúdas Matyi volt. Hogyan készült ez a film? – Felkérték a férjemet a Lúdas Matyi megrajzfilmesítésére. Alaposan áttanulmányozta az eredeti történetet, de úgy ítélte meg, hogy mindenre alkalmas Fazekas Mihály alkotása, csak éppen arra nem, hogy rajzfilmet készítsenek belőle. Ráadásul a korábbi natúrfilm nagy siker volt, amelyet nehéz volt túlszárnyalni. Attila szinte borzongott a történet rajzfilmre vitelétől. Henrik Irén operatőr, Dargay Attila özvegye (Fotó: Tóth Gábor, ) – Mi volt a baj a Lúdas Matyival? – Az, hogy Fazekas eredetijén akár sírni is lehetne, annyira komor. Ha jobban belegondolunk, akkor a Matyit az öntörvényű bosszúvágy, az erőszakos retorzió hajtja. Ennek a feloldása a cselekményben állandó problémát jelentett. Számos különböző variációt kipróbált, de nem sikerült dűlőre jutnia.

  1. Teljes film
  2. Ludas Matyi Film | Lúdas Matyi | Teljes Film | 1950 | Filmzona
  3. Így készült az első magyar színes film | 24.hu
  4. Ingyen nézhető online az első magyar színesfilm, a Lúdas Matyi - Fidelio.hu
  5. Mákszem Matyi (1977) - Filmek
  6. Ludas matyi a film magyar

Teljes film

matyi magyar film izle

Ludas Matyi Film | Lúdas Matyi | Teljes Film | 1950 | Filmzona

"Van én nékem fegyverem, az igazság, de botom is van hozzá" - mondja Matyi a film zárójelenetében. Innen is tudható, hogy míg a proletariátus fegyvere az utcakő, addig a parasztságé a bot. És az is tudható, hogy a kommunista agitprop értelmiségé a színes film. A kezdetek Az első magyar filmet ( A tánc) 1901-ben, az első teljes estét kitöltő filmet ( Ma és holnap) 1912-ben, az első, a mai filmek terjedelmét elérő filmet ( Mire megvénülünk) négy évvel később mutatták be. Az első magyar hangosfilmre még másfél évtizedet kellett várni ( A kék bálvány). Az igazi sikert azonban a második hazai hangosfilm, a Hyppolit, a lakáj hozta meg 1931-ben. A "színes technikát" Magyarországon először Radványi Géza próbálta ki 1941-ben A beszélő köntös ben, a fekete-fehérben forgatott filmnek akkoriban úttörő módon három színes betétje készült. Az első színes magyar filmet, a Lúdas Matyit a frissen államosított filmgyártás büszkeségét 1949. augusztus 20-án, az új alkotmány hatályba lépésének napján kezdték forgatni.

Így készült az első magyar színes film | 24.hu

matyi magyar film youtube

Ingyen nézhető online az első magyar színesfilm, a Lúdas Matyi - Fidelio.hu

Mákszem Matyi (1977) - Filmek

Kapcsolódó 88 éve született Ruttkai Éva Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas színésznőnkre, Ruttkai Évára emlékezünk december 31-én. A végzet asszonya élete végéig díva maradt A magyar femme fatale emigráns éveiben ritkán mutatkozott, nem járt társaságba - saját, régi filmjei viszont hipnotikus erővel hatottak rá.

Ludas matyi a film magyar

Csöre néni szokás szerint a saját székét az első sor elé letéve gyönyörködött libái alakításában, egy időre elfelejtve kiábrándultságát is. A nézők azonban nem sokáig élvezhették a művet eredeti formájában. A részben hozzáférhetősége miatt kiválasztott nyersanyag, a belga Gevaert vállalat Gevacolor színes filmje ugyanis már egy év után gyakorlatilag elvesztette a színét, így az 1960-as években már fekete-fehérben, ráadásul a hangsáv hibái miatt újraszinkronizálva kellett játszani a művet. A fiatalon, 1957-ben elhunyt Soós Imre ebben már nem vehetett részt, így neki Csikos Gábor kölcsönözte a hangját. (Az eredeti változatot 2003–2004-ben a Magyar Nemzeti Filmarchívum munkatársai rengeteg munkával felújították, nagyrészt visszaállítva a színeket és a hangsávot is. )

Az esőcseppek szétmostak mindent. Másnap amikor ezt észrevettem sírva fakadtam. Tudtam, hogy perceken belül a hátteres, N. Csathó Gizella, is sírni fog… Aztán megérkezett Attila. A Vuk egyik jelenete Dargay Attila rajzán (Fotó: Tóth Gábor, ) – Mit mondott a férje? – Azt inkább nem idézném… Elhiheti nem repesett az örömtől. Majd elkezdte nézni a háttereket és arra a megállapításra jutott, hogy tulajdonképpen bizonyos részeiben ez az elmosott háttér jobb is, mint amilyen eredetileg volt. Feloldódtak a merevebb vonalak, lágyabb lett a háttér. Akkor megbeszélték, hogy legyen ez koncepció, így lettek a Vuknak nagyon szép és könnyed, tájjellegű hátterei. A Vuk elkészülése után azonnal nagy siker volt. Talán elég annyit említenem, hogy amikor a Magyar Televízió sorozatként vetítette, akkor kiürültek a játszóterek. Hogy mi tette ilyen vonzóvá ezt a rajzfilmet? Talán leginkább az, hogy Attilának sikerült hihetővé, követhetővé és főleg átélhetővé tenni a figurák mozgását, karakterét és történetét.

  • Gyömbér helicobacter ellen tracy
  • Ludas matyi magyar film
  • Spirit hotel tulajdonosa jobs
  • Ludas matyi a film magyar
  • Üzembe helyezési jegyzőkönyv minta
  • Matyi magyar film ingyen
  • Elektromos Kazan Kivalasztasa: Elektromos Kazán Kiválasztása
  1. Szarvasi vízi színház jegyvásárlás volánbusz
  2. Savmart üveg minták
  3. Vác autókereskedés gödöllői út
  4. Terbiner tabletta vélemények
  5. Hajdúszoboszló fürdő webkamera
  6. Egyenáram feladatok megoldással ofi
  7. Lakótársat keresünk teljes film sur imdb
  8. Látnivalók mórahalom környékén
  9. Alex hogh andersen
  10. Mitsubishi space star teszt

Éjszakai Felnőtt Pelenka, 2024