A NATO 20 éve van jelen Afganisztánban, ahol április végén 36 tagország 9600 katonája állomásozott. Az Egyesült Államok és a NATO a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat követően kezdett hadműveleteket Afganisztánban az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet felszámolása érdekében. Az észak-atlanti katonai szövetség hat éve indult Eltökélt Támogatás (Resolute Support) nevű második missziója tanácsokkal, képzéssel segítette az afganisztáni biztonsági erőket. A szövetségesek április közepén döntöttek a csapatkivonás megkezdéséről, Joe Biden amerikai elnök szerint a misszió célkitűzése teljesült. Fülke: Milyen Afganisztánt hagyunk hátra? A nemzetközi katonai koalíció kivonulásával és benne a magyar szerepvállalás befejezésével lezárul egy korszak Afganisztánban és a Magyar Honvédség történetében is. Arról, hogy ez mennyiben volt siker és milyen kihívások állnak ezután a magyar haderő előtt, Wagner Péterrel, a Külügyi Intézet vezető kutatójával beszélgettünk a Fülkében.

  1. Hány magyar katona halt meg afghanistanában video
  2. Ellentmondásos adatok érkeznek az orosz-ukrán háborúban elhunyt katonák számáról - Blikk

Hány magyar katona halt meg afghanistanában video

  • Hány magyar katona halt meg afghanistanában teljes film
  • Újabb magyar katona halt meg Afganisztánban – Wikihírek
  • Hány magyar katona halt meg afghanistanában 2
  • Mondd ki hangosan port
hány magyar katona halt meg afghanistanában ingyen

16:49 Hasznos számodra ez a válasz? 7/19 anonim válasza: 75% Senki nem hasonlította Afganisztánt Vietnámhoz, csak ércelődött a hülye válaszadó hülye válaszán. 18:15 Hasznos számodra ez a válasz? 8/19 anonim válasza: 0% "ércelődött" Még te nevezel hülyének.... 18:18 Hasznos számodra ez a válasz? 9/19 TrükkösBélabá válasza: 82% Nem figyeltek? Azt kérte a kérdező csak az írjon aki tényleg volt misszióban. A válaszok alapján ez nem sok emberről mondható el. Hát jó nagy lepkék lehetnek amik miatt 2010-ben két Tatai, 2011-ben két Debreceni katona halt ganisztán tényleg nem ganisztán közép-ázsia legdélibb országa Pastuk, Darik, Tadzsikok kjáetnam délkelet-ázsiai ország, északról Kína, nyugatról Laosz és Kambodzsa, keletről pedig a Vietnámi-öböl hatákói Viet/khin, Thay, Khmer, Mung stb. népcsoportok. Sőt Vietnámi háború már véget ért mert a második indokínai háború 1955-től 1975-ig ezek után nyugodtan jöhet nekem a piros kéz! 2012. 21:09 Hasznos számodra ez a válasz? 10/19 anonim válasza: " tegnap 21:09" Akik meghaltak mind tűzszerészek voltak.

Az afganisztáni NATO-erők közlése szerint szerdán két támadásban életét vesztette összesen három amerikai katona. Egy másik észak-afganisztáni tartományban, a Türkmenisztánnal szomszédos Dzsauzdzsánban merényletben megölték a tartományi választásokon induló egyik jelöltet. Rakétatámadás érte a kelet-afganisztáni Gazni tartomány székhelyét, a szomszédos Gardéz központjában pedig két motorbiciklis öngyilkos merénylő hozott működésbe robbanószerkezetet. Egyik merényletben sem halt meg ártatlan ember. A kabuli külügyminisztérium arra kérte a sajtót, "a magas részvételi arányt biztosítandó", ne tudósítsanak az erőszakos cselekményekről, amíg tart a szavazás. Véget ért a választás Az intenzív támadások fő oka, hogy elnök- és tartományi választásokat tartottak csütörtökön Afganisztánban. Mintegy 7000 választókörzetben 17 millióan voltak szavazásra jogosultak. Helyi idő szerint délután ötkor lezárult a szavazás, a szavazatokat kézzel összesítik, előzetes eredmény napokon belül várható. Az elmúlt napokban a tálib lázadók fokozták támadásaikat, még Kabul szívében is lecsaptak, ahol csütörtök reggelre rendőrségi torlaszokat állítottak fel.

Ellentmondásos adatok érkeznek az orosz-ukrán háborúban elhunyt katonák számáról - Blikk

A mostani esettel együtt eddig összesen hat magyar katona halt meg az elmúlt tíz évben külszolgálatban, különböző missziók tagjaiként, tizenhárman pedig megsérültek.

Szombaton délután tűzszerész feladat végrehajtása közben egy újabb katona lelte halálát Afganisztánban. A szombati szerencsétlenség előtt legutóbb június 10-én halt meg magyar katona külföldi szolgálatban. Akkor is Afganisztánban; egy házilag készült bombát próbált hatástalanítani és a szerkezet felrobbant. Május 4-én, Afganisztánban egy autóbalesetben sérült meg könnyebben két magyar katona. 2008. március 26-án Irakban sérült meg könnyebben a Magyar Honvédség Tanácsadó és Összekötő Csoportjának egy tagja Irakban. Egy rakétatámadáskor a robbanás után felcsapódott kő találta el a vállát. 2007. október 8-án Afganisztánban egy katonai konvoj mellett robbant bomba, egy magyar katona könnyű hámsérüléseket szenvedett. 2006. március 8-án két magyar katona súlyosan, egy másik könnyebben sérült meg Afganisztánban, mikor az őket szállító terepjáró felborult.

Hende Csaba elmondta, hogy a két halálos áldozat egyike Róth Orsolya őrmester, aki a kórházba szállítás közben, a másik, Dálnoki András szakaszvezető toronylövész pedig a helyszínen vesztette életét. A Honvédelmi Minisztérium a katonákat hősi halottnak nyilvánította, mivel feladatvégzés közben vesztették életüket. "Látható ok nélkül" A baleset körülményeiről a miniszter elmondta, hogy a misszió hat járműve elé egy mellékutcából afgán civil autó fordult be, amelyet a konvoj elkezdett megelőzni. A harmadik jármű sofőrje azonban "látható ok nélkül" a kelleténél joban balra rántotta a kormányt, ezért a teherautó megpördült és felfutott a bal padkára, majd felborult, és a lövésztornya, valamint négy kereke is kiszakadt. A honvédelmi miniszter hangsúlyozta, hogy az eddigi ismeretek alapján nem harci cselekmény vagy terrortámadás, hanem közúti baleset történt, amelynek a körülményeit ki kell vizsgálni. Wagner Péter, a Magyar Külügyi Intézet (MKI) szakértője az MTI-nek azt mondta, hogy a balesetet szenvedő amerikai MRAP MaxxPro a Magyar Honvédségnél újonnan rendszeresített jármű, a katonáknak pedig még nincs akkora tapasztalatuk a vezetésében (a járművek beszerzéséről itt olvashat bővebben).

Csak részben sikerült teljesíteni az amerikaiaknak az afganisztáni szerepvállalással kitűzött célokat. Siker, hogy nem indult a térségből terrortámadás, kudarc viszont, hogy nem sikerült demokráciát kiépíteni az országban. A magyar katonai kontingens kisebb-nagyobb problémáktól eltekintve jól teljesített – nyilatkozta a Növekedé Wagner Péter, a Külügyi és Külgazdasági Intézet szakértője. Joe Biden amerikai elnök megerősítette Donald Trump januárban leköszönt elnök bejelentését, amely szerint kivonják az amerikai csapatokat Afganisztánból. Hogyan értékelhető ez a lépés? Joe Bidennek nem nagyon volt választása ebben az ügyben. Egyrészt mert maga már 2008-2009-ben, Barack Obama alelnökeként is azon véleményét hangoztatta, hogy a lehető leggyorsabban és legradikálisabban csökkenteni kell az amerikai jelenlétet az országban. Akkoriban Obama a tábornokokra hallgatott, és így elhúzódó csapatkivonás mellett döntött. Visszatérve a jelenlegi helyzetre, az világos volt, hogy a Donald Trump által bejelentett május elsejei kivonási ütemterv nem tartható, mert a még Afganisztánban lévő 2500 amerikai és mintegy 7500 más NATO országból érkezett katona akkora hadi és egyéb arzenállal rendelkezik, hogy azok elszállítása lehetetlen ilyen rövid idő alatt.

Éjszakai Felnőtt Pelenka, 2024