A kelésig a magok számára meleget, és magas páratartalmat kell biztosítanunk. A magas páratartalmat a legegyszerűbben úgy érhetjük el, ha a vetést fóliával vagy üveglappal letakarjuk. A kelés után a növénykéknek sok fényre van szükségük. A föld kiszáradására és a túlöntözésre is igen érzékenyek. Miután kikeltek a kis növények, át kell ültetni őket. Ezt nevezzük tűzdelésnek. A növények többségénél ezt akkor kell elkezdenünk, amikor a sziklevelek már kifejlődtek és az első lomblevelek is fejlődésnek indultak. Tűzdeléskor előre kijelölt sorokba, a növény gyökerének megfelelő nagyságú lyukat készítünk és ebbe helyezzük bele a növényt. A gyökereket úgy kell rögzíteni a földkeverékkel, hogy azok ne legyenek felgyűrődve, mivel ez a későbbiekben akadályozná a növények fejlődését. A gyorsabban növekvő vagy az átültetésre érzékeny növényeket érdemes olyan edénybe tűzdelni, amelyből a későbbiekben a földlabdával együtt kiültethetjük. Gyorsan növekszik a paprika, a paradicsom, a zsálya, a büdöske és a verbéna.

  1. Dinnye termesztése kiskertben - YouTube
  2. Májusi kert update | Első szüret, kígyó uborka palánták kiültetése, és kukorica magvetés - YouTube
  3. Termelj magadnak szivacsot- A luffatök termesztése - ZÖLD SZOKÁSOK
  4. Miért nem kelnek ki a palántanevelés céljából elvetett magok?
  5. ⋆ Hogyan etetjük a paprika palántákat hidrogén-peroxiddal - ⋆ Farmer
  6. Palántanevelési kisokos, agrármérnök tippjei | Szépítők Magazin
  7. Palántanevelési kisokos egy agrármérnöktől: így tudsz otthon, a konyhában sikeresen fűszereket termelni! | Nők országa | Mert nőnek lenni jó!

Dinnye termesztése kiskertben - YouTube

Tartsuk tisztán eszközeinket, edényeinket, közegünket, valamint gondoskodjunk szellőzésükről egyaránt.

Májusi kert update | Első szüret, kígyó uborka palánták kiültetése, és kukorica magvetés - YouTube

A kelés után a növénykéknek sok fényre van szükségük. A föld kiszáradására és a túlöntözésre is igen érzékenyek. Miután kikeltek a kis növények, át kell ültetni őket. Ezt nevezzük tűzdelésnek. A növények többségénél ezt akkor kell elkezdenünk, amikor a sziklevelek már kifejlődtek és az első lomblevelek is fejlődésnek indultak. Tűzdeléskor előre kijelölt sorokba, a növény gyökerének megfelelő nagyságú lyukat készítünk és ebbe helyezzük bele a növényt. A gyökereket úgy kell rögzíteni a földkeverékkel, hogy azok ne legyenek felgyűrődve, mivel ez a későbbiekben akadályozná a növények fejlődését. A gyorsabban növekvő vagy az átültetésre érzékeny növényeket érdemes olyan edénybe tűzdelni, amelyből a későbbiekben a földlabdával együtt kiültethetjük. Gyorsan növekszik a paprika, a paradicsom, a zsálya, a büdöske és a verbéna. Az átültetésre leginkább a kabakosak érzékenyek (uborka, tök, dinnyefélék, patiszon, cukkini stb. ). Palánták kiültetése Mivel a növényeknek sokáig a legjobb körülményeket biztosítottuk, nem lehet hirtelen kiültetni őket a kertünkbe, szoktatni kell őket a mostohább körülményekhez.

Termelj magadnak szivacsot- A luffatök termesztése - ZÖLD SZOKÁSOK

  • Tökfélék - Kulcsszavak
  • Palántanevelés - Kertlap Kertészeti Magazin & Kertészeti Tanfolyamok
  • Dinnye termesztése kiskertben - YouTube
  • Palántanevelési kisokos, agrármérnök tippjei | Szépítők Magazin

Miért nem kelnek ki a palántanevelés céljából elvetett magok?

Továbbra is tartsd 20 °C körüli, vagy melegebb helyen, ahol sok fény éri, a földjük pedig legyen mindig kicsit nedves. Májusban, amikor már biztos nem várható fagy, 4-5 napon keresztül szoktasd a külső környezethez, minden nap egy kicsit több időre vidd ki a növényeket a szabadba, majd ültesd ki őket, 1, 5- 2 méter távolságra egymástól. A kiültetett palántákat rendszeresen öntözd, kezdetben nehezen viselik a szárazságot. Ültetés magról szabadföldbe Szabadföldbe április második felétől május végéig is elvethetők a magok, a tavaszi fagyok elmúltával. Készíts fészkeket 1, 5- 2 méter távolságra egymástól, 2-3 magot helyezz a fészekbe, locsold meg alaposan, majd temesd be a fészket. Palánta vásárlása Ha nem szeretnél a magok ültetésével foglalkozni, piacokon időnként lehet kapni palántákat is. Erős, élénkzöld növényeket válassz, majd járj el a fent leírtak alapján. 😊 Felhasználás A fiatal, zsenge növényeket étkezési célokra is felhasználják, az uborkához hasonlóan savanyúság készítésére. Szivacs készítésére az érett termés alkalmas.

⋆ Hogyan etetjük a paprika palántákat hidrogén-peroxiddal - ⋆ Farmer

Ezt a folyamatot nevezzük edzésnek. Ilyenkor érdemes a kiültetés előtt kirakni őket az erkélyre, napos helyre, majd éjszakára bevinni őket a lakásba, védettebb környezetbe. A káposztafélék palántái a magvetéstől számított hat hét alatt lesznek kiültetésre "érettek", a paprika- és paradicsompalántáknak ehhez nyolc hét szükséges. A magvetés idejét tehát visszafelé kell kiszámítani. A káposztafélék palántáit április közepe táján lehet kiültetni, a magvetés ideje tehát március elején van. A melegigényes növényeket, mint a dinnye, a paradicsom, a zsálya csak május közepétől lehet kiültetni, tehát a palántanevelésüket március végén kell elindítani.

Palántanevelési kisokos, agrármérnök tippjei | Szépítők Magazin

A talaj levegőztetése lehetővé teszi, hogy a gyökérrendszer jobban szervesen felszívja a műtrágyákat és az ásványi műtrágyákat. Az öntözés gyógyászati ​​oldat hozzáadásával segít megelőzni a késői fertőzést. Ehhez a következő recept alkalmas: 1 evőkanál. l peroxid, 1 vödör víz (10 l), 40 csepp jód. Keverje össze az összes hozzávalót, és szórja meg a növényeket. A fitoflóra el fog pusztulni. Betegségek és kártevők megelőzése A H2O2 betegségek és kártevők megelőzésére használható palánták és felnőtt növények számára. A levéltetvek, lisztbogarak vagy pikkelyes rovarok leküzdésére a következő recept alkalmas: 0. 9 l H2O, 50 g 3% H2O2, 2 Art. L alkohol (90%), 3 csepp bármilyen mosogatószert. Keverjük össze az egészet, és öntsük egy szórófejes palackba. A levelekre szórjuk. Az oxigén oxidáló tulajdonságainak köszönhetően a hidrogén-peroxid nagyon hatékonyan küzd a fekete szár és a gyökérrothadás ellen. 1 liter foszforműtrágyára van szükség 2 evőkanál keverve. l 3%-os peroxid oldat és hetente kétszer vízzel fertőzött növények.

Palántanevelési kisokos egy agrármérnöktől: így tudsz otthon, a konyhában sikeresen fűszereket termelni! | Nők országa | Mert nőnek lenni jó!

Májusi kert update | Első szüret, kígyó uborka palánták kiültetése, és kukorica magvetés - YouTube

Mit mikor vethetünk? Hogyan vessük el a magokat, hogy azok biztosan kicsírázzanak, és hogyan termeszthetünk töméntelen mennyiségű fűszernövényt, paradicsomot, paprikát, hagymát… A sikeres palántanevelés feltétele – az optimális környezet kialakítása mellett – az, hogy megfelelő időben és módon ültessük el a magokat. Általános szabály, hogy a magvetés és a palánta kiültetése között 4-8 hétnek el kell telnie. Mit mikor vethetünk? Február végéig vessük el cserépbe a káposztaféléket és saláta magjait, ezeket márciusban már tűzdelni lehet. A korai, hidegtűrő fajták március elején is kiültethetők. Ha elhúzódik a hideg, fagyosak az éjszakák, akkor áprilisban érdemes kihelyezni a palántákat. A magoncoknak árnyékos, hűvös hely a megfelelő, ahol nem nyúlnak meg. Március második felében, március 15-20. körül ajánlott a paradicsomot, a paprikát, március 20-25. között a zellert az ültetőedénybe tenni, ezek egy hónappal később már a kertbe telepíthetők. Áprilisban, olyan meleg igényes növények, mint a tök és uborka magjai kerüljenek a szaporító ládába.

Éjszakai Felnőtt Pelenka, 2024