táppal kell erősíteni. Normál téli virágzásnál mácriustól júniusig szükséges tápozni. Ha szép nagyok, erősek a bulbák, jöhet a virágzásra erősítés: a káliumban, foszforban gazdag táp pl. a muskátlitáp fele olyan sűrűségben. Ezt a hideg időszak beköszöntéig kell adni, július és november között. Érdemes kint hagyni a szabadban egészen az éjszakai fagyok beköszöntéig, mert a dús virágzáshoz 2-3 hónapig 12 C fok alatti éjszakai hőmérséklet kell neki, vagyis hideghatás. Kitámasztani a dülöngélő bulbákat úgy lehet, hogy 3 db pálcát leszúrunk és felül összedrótozzuk, ehhez már rögzíthetők a bulbák. Ahogy hűl az idő, csökkenteni a locsolást, a fagyok elől bevinni hűvös, de fényes helyre (lépcsőházba) és októbertől egy csepp vizet sem adni neki, csak párologtatni alatta. Amikor megjelennek a rügyek, ill. 1 centi körüliek, el lehet kezdeni a locsolást és be lehet vinni normál szobai hőmérsékletre. Ha megsajnálva a szomjúhozót idő előtt adunk neki vizet, akkor a rügyekből hajtások lesznek és nem virágok.

Kezta Blog: Kert: Orchideák: Dendrobium

Mikor kintről bekerül, jön a pihenő idő a hűvösebb helyiségben. A pihenő időben nem szabad locsolni, egy csepp vizet sem szabad adni neki. 2-3 hónap elteltével a leveleknél megjelennek a bimbók, amiknél meg kell várni, hogy kb. 1, 5 centisek legyenek, mert ha idő előtt elkezdjük locsolni, a bimbókból nem virág lesz, hanem kis hajtás. Ezután a virágzás végéig csak víz kell neki heti egyszer átcsurgatva a közegen, kiöntve alóla. Aztán ha elnyílott és bújnak mellette az új bulbák, kezdődik a tápozás elölről. Összefoglalva: amikor előtörnek a kis hajtások, bulbák, akkor növekedni akarnak, táp, víz, fény kell nekik. Ha megnőttek, megerősödtek, akkor jöhet ősztől a ridegen tartás. " Nagyon köszönöm a hasznos tanácsokat Vadady Máriának!

How to

A vélhetően több mint 1500 fajt számláló Dendrobium az egyik legnagyobb növénynemzetség. A fajok elterjedési területe a trópusi és szubtrópusi Ázsiától a Fidzsi-szigetekig és Ausztráliáig húzódik. Csaknem valamennyi vesszőkosbor fánlakó – azaz epifita – növény, csupán néhány faj él sziklán vagy talajon. Szobanövényként a Dendrobium nobile és a Denndrobium phalaenopsis, továbbá ezek számos hibridje a legfontosabb. Gazdagon virágoznak, egy-egy száron akár húsz virág is nyílik. Ezenkívül a Dendrobium kingianum is jól tartható szobában. A Dendrobium (vesszőkosbor) orchidea igényei, gondozása A Dendrobium nobile egy úgynevezett szimpodikus orchidea. Ez azt jelenti, hogy úgynevezett pszeudobulbuszokat, megvastagodott hajtástengelyeket képez, amelyek tápanyagot és vizet tárolnak. A Dendrobium körülbelül 30-45 centiméter magasra nő, és számos léggyökeret fejleszt. Levelei Az ovális levelek váltakozó állásúak, kissé bőrszerűek, lándzsásak és középzöld színűek. Virágai A tavasztól őszig tartó virágzási időszakban a számos virágot tartalmazó virágfürtök a nem leveles álgumók felső levélnyílásaiból bújnak elő.

Fogunk egy műanyag tányért. Arra agyaggranulátumot teszünk és arra jól átmosott mohát teszünk kamillateás vízzel nedvesítsük meg. Ez azért kell, hogy ne betegedjen meg olyan könnyen az orchidea. Vágjunk le egy 10 cm-es darabot egy levél nélküli ágból, és fertőtlenítsük úgy ahogy az előbb már leírtam. Húzzunk rá egy nylonzacskót és naponta szellőztetjük, ha ki akarna száradni akkor permetezzük. Pár hét-hónap múlva a száron a lehullott levelek tövében megjelennek a keikik amik az orchidea kicsinyei.

Leaves

A növényeket viszonylag kis cserepekbe rakjuk. Szaporítás Néhány álgumó leválasztásával szaporítható Kártevők és betegségek Takácsatkák károsíthatják, pl. túltrágyázás hatására.

Elvirágzás után én mindig nagyobb cserépbe ültetem, amihez magam keverem a közeget. Közeg: 50% kéreg+20% golyó +15% kókuszros+ 15% perlite Öntözés: Ahogy látja a közeget:szeret nedvességet, de ne vízes! Tápszer: Utasítása szerint, de én csak élesztős vízzel locsolom. Nyáron ki lehet vinni udvarra, árnyákos, védett helyre, tető alá. A közvetlen napfénytől óvni kell. Az alábbi fotón jól látszik, hogy fent vannak keikik (kis növények), lentről pedig jönnek fel az új hajtások. A bal oldali tő már "fáradt", már hullanak róla a levelek. Még egy kicist hagyom és ha nagyon összement a tő, akkor levágom. A keikiket (száron növő kis növények) az anya tővel együtt ültetem be. Minden régi keikin megjelentek az új levelek, sőt az egyik már virágszárat is hozott. Nagyon köszönjük Hajninak (Nguyễn Thị Thanh Hằng) a hasznos tanácsokat!

Dendrobium nobile virágzása - olvasói tanácsok » Balkonada növények

A dendrobium nobile orchideák gondozásába sokak bicskája beletört már. Vadady Mária olvasónk tanácsaival viszont ennek vége, gondozási tanácsainak betartásával garantált a siker. Kizárólag a dendrobium nobile virágzása lesz eredményes a lenti tanácsokkal, a dendrobium phalaenopsisnál más ápolási módot kell követni. Dendrobium nobile virágzása A jeles vesszőkosbor ( Dendrobium nobile) nem tévesztendő össze a Dendrobium phalaenopsis orchideával. A Dendrobium phalaenopsisnál a vastag szár két oldalán helyezkednek el világoszöld levelek és a szár csúcsából ívesen hajlik le a több virágot hordozó virágszár. A Dendrobium nobile virágai a bulbán levő levelek alól jobbról, balról sorban nyílnak ki, akár a bulba aljától a tetejéig. Na de nézzük a tanácsokat! "A Dendrobium nobile gondozása is lehet eredményes, de teljesen másképp kell bánni vele mint pl. a lepkeorchideával. Csak az tartsa, akinek van hűvösebb szobája, folyosórésze, esetleg ki tudja tenni nyárra valami csigamentes helyre. Nagyon sok fényre van szüksége nyáron, (de reggel, délután érje csak nap! )

  1. Német magyar forgitó
  2. Dendrobium phalaenopsis gondozása extract
  3. Dendrobium phalaenopsis gondozása white
  4. Dendrobium phalaenopsis gondozása how to
  5. Dendrobium nobile virágzása - olvasói tanácsok » Balkonada növények
  6. Dendrobium phalaenopsis gondozása red
  7. Dendrobium phalaenopsis gondozása blue

Plant

dendrobium phalaenopsis gondozása dendrobium phalaenopsis gondozása little dendrobium phalaenopsis gondozása blue

Figyelem! A Dendrobium nobile virágzásához lehűlési időre van szükség - a szükséges hőmérséklet-csökkenés 10-12 ° C-ra. Ennek elérése érdekében az őszi lehűlés idején elhelyezheti erkélyen vagy teraszon. A pihenő szakasz 4-8 hétig tart, ez idő alatt korlátoznia kell az öntözést is (kb. 1 pohár vizet hetente). Amikor a levelek előtt csomók kezdenek megjelenni, amelyek helyenként repedezni kezdenek, a növényt ismét melegebb helyiségbe költöztetheti. Ezt azonban nem lehet túl korán megtenni, mivel a dudorokból a balekok nőhetnek ki, és nem a virágzat. Megéri tudni! Számos keresztezés eredményeként a "Stardust" nevű Dendrobium nobile fajtát kapták, amely nem igényel alvó időszakot és megbízhatóan virágzik. Ez a fajta virágzás után lógó tartályokba is átültethető! Dendrobium Formosa Sajnos ebből a csoportból származó orchideák még mindig nem kerültek kereskedelmi forgalomba. Ezért ez a típusú Dendrobium ritka. Virágaik mindig fehérek, élénk narancssárga vagy vörös ajakkal. A virágok mérete 5 és 12 cm között változik.

a muskátlitáp fele olyan sűrűségben. ) Ezt a hideg időszak beköszöntéig kell adni. ( Kb. 07-11. hónapokig. ) érdemes kint hagyni a szabadban egészen az éjszakai fagyok beköszöntéig, mert a dús virágzáshoz 2-3 hónapig 12 C fok alatti éjszakai hőmérséklet kell neki, vagyis hideghatás. Mikor kintről bekerül, jön a pihenő idő a hűvösebb helyiségben: ILYENKOR EGY CSEPP VIZET SEM SZABAD NEKI ADNI! NEM KELL MEGSAJNÁLNI! 2-3 hónap elteltével a leveleknél megjelennek a bimbók, amiknél meg kell várni, hogy kb. 1, 5 centisek legyenek, mert ha idő előtt elkezdjük locsolni, a bimbókból nem virág lesz, hanem kis hajtás. Ezután a virágzás végéig csak víz kell neki heti egyszer átcsurgatva a közegen, kiöntve alóla. Aztán ha elnyílott és bújnak mellette az új bulbák, kezdődik a tápozás elölről. Nyáron lehet akár kint is tartani, ahol a reggeli, vagy a lemenő nap éri. Sok fény kell neki, a cserepeket télen-nyáron kavics/granulátum ágyon kell tartani, benne mindig párologjon a víz, de a cserép alját ne érje el.

Akár három hónapig virágozhatnak! A Formosa termofil, előszeretettel alkalmazza a keleti és nyugati helyeket. Sokkal kevesebb fényre van szükségük, mint a többi Dendrobiumnak, például levegős hordozónak, és inkább a kímélő trágyázást részesítik előnyben. Öntözéskor ne feledje, hogy a növény gyorsan megszáradhat. Dendrobium Callista Ennek a csoportnak az orchideáit hosszú lógó virágzatok jellemzik. A természetben Thaiföldön nőnek, ahol körülbelül 500 m tengerszint feletti magasságban nőnek. Ez a fajta Dendrobium csak 14 napig virágzik, de az éjszakai hőmérséklet csökkentésével vagy alvó időszak bevezetésével évente többször is virágozhat. A szobahőmérséklet soha nem csökkenhet 14 ° C alá, a virágzás pedig 20 ° C-on kezdődik. Amikor az álgumóból új hajtások nőnek ki, akkor még egy kicsit megöntözheti őket. A virágzáskor gyönyörű lógó virágzat miatt érdemes a növényt emelvényre helyezni. Katarzyna Matuszak

Éjszakai Felnőtt Pelenka, 2024