A cseresznyefa az európai kontinensen Olaszországtól Norvégiáig egyaránt jól termeszthető. A magyarországi időjárás kedvező a termesztéshez, mivel a cseresznye a téli hidegre nem érzékeny, viszont tavasztól a napsütéses órák száma meghatározó. A fa télállóságát ronthatja a fák hiányos tápanyag ellátottsága, és a lelkes kertészkedők legnagyobb bosszúságára a virágzáskori fagyok a virágok károsodását okozhatják. A legtöbb cseresznyefajta önmeddő, tehát amennyiben a közelben nincs cseresznyefa, termésre sem számíthatunk. Oázis Általános virágföld, 50 liter 1590 Ft Ültetés Vízigénye közepes, jó vízgazdálkodású talajokon évi 500 – 300 mm csapadék mellett öntözés nélkül is jól termeszthető. Szinte minden talajon megél, de fontos, hogy a jó termés eléréséhez kiemelkedő a gyökérzet levegőigénye. Nem szereti a nehéz, pangó vizes, kötött talajokat, mert különösen érzékeny a gyökérfulladásra. Nagyon alacsony humusztartalmú talajokra nem érdemes telepíteni. A fát általában ősszel, a fagyok beállta előtt ültessük.

Cseresznye - Gödöllői Kertészet

Linda -> a Germersdorfi előtt néhány nappal, június végén érik Germersdorfi óriás -> június vége Katalin -> június vége, július eleje Stella – június végén néhány nappal a Germersdorfi után, de a Hedelfingeni óriás előtt érik. Van -> június 20-25 között, 2-3 nappal a Germersdorfi 3-as után érik Kavics – > június végén Hedelfingeni óriás fajta előtt érik 1-2 nappal Hedelfingeni óriás -> június vége (rezisztens) Krupnoplodnaja -> június 25. körül Kordia -> június vége Schneider Knorpelkirsche -> június vége Alex -> június vége – július eleje Regina -> július közepe, vége Aki pedig kisebb kertben, esetleg erkélyen nevelne cseresznyét, annak sem kell elkeserednie, ugyanis már létezik törpe cseresznye fajta is. Ezek pedig nemcsak dísznövények, hanem termő kis méretű gyümölcsfák. Vissza a kategória cikkeihez

Szomolyai fekete cseresznye A Szomolyai fekete az Egri fekete fajtakörből került szelektálásra, jelenleg csak kisebb arányban termesztik hazánkban. Korán, június első felében érik, felhasználását tekintve az ipari cseresznyefajták közé tartozik. Gyümölcsei nem nőnek nagyra, 4-5 grammot érnek el. Húsa édes, félkemény. Esős időben gyümölcsei könnyen repednek, a repedéseken keresztül a monilia könnyen fertőzi a termést. A kézi szedés és a gépi rázás egyaránt jó alternatíva lehet a betakarításra. Valerij Cskalov cseresznye Ez a fajta a volt Szovjetunio területéről származik, az Érdi Gyümölcskutató és Fejlesztő Vállalat honosította, azóta a fő árufajták közé tartozik. Korán, június elején érik, friss fogyasztásra alkalmas. Közepes méretű, 5-6 grammos gyümölcsei bordópiros színűek, ízük kellemes, de nem ropogós. Csapadékos időben sem hajlamos repedésre. Kiemelkedően bőtermő fajta, továbbá termésre fordulási ideje is rövid. Elsősorban kézi betakarítása javasolt friss fogyasztása miatt. Vega sárga húsú cseresznye Kanadából származó fajta, termesztését 1967-ben kezdték szülőhazájában.

Cseresznye: 'SZOMOLYAI FEKETE' MAXMA alanyon

szomolyai cseresznye csemete

A csíkos szárnyú, hátán élénksárga pöttyöt viselő légy a gyümölcsszíneződés kezdetekor helyezi petéit a héj alá, gyümölcsönként egyet. A kikelő nyű a gyümölcshúst károsítja. Kifejlődés után a talajra hullik, oda befurakszik, bebábozódik, és csak a következő tavasszal jön elő. A kártevő ellen a környezettudatos, vegyszermentes védekezési mód, ha minden évben időben és alaposan szedjük le a gyümölcsöt, így nem adunk esélyt a cseresznyelégynek a tömeges felszaporodásra. Az időben leszedett gyümölcsben a "kukac" még olyan kicsi, hogy nagyítóval is nehéz lenne megtalálni, tehát fogyasztás közben észre sem vesszük. A cseresznyeléggyel szemben ellenálló a Szomolyai fekete és Bigarreau Burlat. Oázis Szarvasmarhatrágya, 45 liter Oázis Szarvasmarhatrágya, 20 liter 999 Ft Bigarreau Burlat Május végétől érik, frissen fogyasztva nagyon finom. Gyümölcse közepesen nagy, színe bordós piros, kemény húsú, kissé ropogós. A cseresznyelégy nem károsítja. Bőtermő, kevés metszést igényel. Nevében a "bigarreau"ropogós gyümölcsére utal.

Közkedvelt cseresznyefajták, érési idők

Érési ideje: június második fele, színelő szedését június első hetében lehet megkezdeni, amikor a gyümölcs már teljesen feketére színesedett, mert különben íze kesernyés lesz. Termőképessége: bőtermő Termékenyülése: igen jól termékenyül, egy-egy termőrügyből átlag 3 virág fejlődik, amelyekből 1-2 gyümölcs köt. Porzó fajtái: Pomázi hosszúszárú, Jaboulay, Bigarreau Burlat, Van. Gyümölcse: középnagy, vagy kicsi, széles, nyomott gömb alakú. Színe sötét feketés-lilás bordó piros. Kocsánya rövid, vékony vagy közepes vastagságú, színe lilásan mosott zöld. Húsa feketés bordópiros, félkemény, bő levű, duránci. Íze jellegzetesen édes, sajátos kellemes zamattal. Szállíthatósága: igen jól szállítható. Hajtásrendszere: levele középnagy, széles, hegyes lemezcsúccsal, széle csipkézett, a főérnél húzott. Vesszeje mereven zömök, erős, világosbarna színű, sűrűn szemölcsös. Koronája szélesen szétterülő, kúpos gömb, idősebb korban félgömb. Ellenálló-képessége: edzett, a téli fagyok iránt nem érzékeny. Termőhely igénye: virágzáskor a hideg időre kényes, egyébként az éghajlattal szemben igénytelen - a kötött talajokon fejlődik jól.

'Szomolyai fekete' cseresznye

  1. Cseresznye fajták széles választéka kertészetemben!
  2. Bevásárlókocsi huzat emag la défense
  3. 'Szomolyai fekete' cseresznye
  4. Cseresznye | Hírös Faiskola
  5. Cetelem munkáltatói igazolás word download

Minden bizonnyal, a gyümölcsért várható pénz is oka volt ennek. Akinek nem volt cseresznyése, segített annak, akinek volt, mert a szüretet nem lehetett halogatni, az érett gyümölcsöt minél előbb el kellett szedni. A szüretelésre eljöttek ismerősök, barátok, távolra költözött családtagok is. Ilyenkor a faluban ünnepi volt a hangulat. A szomolyai rövid szárú fekete cseresznye világszerte híres. A településen immár hagyományosan minden esztendőben megünnepeljük ennek a csodálatos gyümölcsnek az ünnepét. Minden évben megrendezésre kerül a Cseresznye Fesztivál Ilyenkor minden a mézédes gyümölcsről szól. A látogatók belekóstolhatnak a legendás cseresznyés süteményekbe is, és tartalmas programok gondoskodnak a szabadidő kellemes eltöltéséről.

« Vissza az előző oldalra Kód: 11713 A Szomolyai fekete cseresznye a legtetszetősebb, legízletesebb fajták egyike! Középnagy gyümölcse sötét lilásbordó, teljes éréskor csaknem fekete − innen kapta nevét is. Húsa feketés bordópiros színű, lédús, édes, ízletes. Csábító külleme és sajátos, intenzív zamata ellenálhatatlan asztali fajtává teszi. Lekvárnak is kitűnő, a belőle készült pálinka pedig különösen aromás. Héja erős, szállításra rendkívül alkalmas, gyorsfagyasztható. Kézzel és géppel is betakarítható. Fája középerős növekedésű és igen bőtermő. Porzófája: Bigarreau Burlat. Jelenleg nem rendelhető Ültetési idő: okt-dec, febr-ápr Érési idő: jún • • • - jún • • • Fényigény: Napos, napsütéses Szállítás: 2 éves oltott csemete Ültetési tudnivalók Ápolási tudnivalók Az ültető gödör mindig a növény nagyságához legyen igazítva, kb. 60x60 cm. A gyökereket kissé vágjuk vissza, a sérült, megtört részeiket pedig vágjuk le. Fontos, hogy az oltás helye a föld felett maradjon. A frissen ültetett csemetéket öntözzük meg jól, a tövüknél a földet kicsit tapossuk meg.

Éjszakai Felnőtt Pelenka, 2024